Een actueel verhaal over een verscheurde Oekraïense familie

Aleksandra, boek van Lisa Weeda

 

Dagelijks lezen en horen we via radio en televisie over de strijd in Oekraïne, waar bommen zijn gevallen en hoeveel doden en gewonden dat heeft veroorzaakt. Wat dat met mensen doet, en wat de invloed is op de verhoudingen in een familie, wordt vaak beter invoelbaar als het in een roman wordt verwerkt.

 

Lisa Weeda heeft zo’n verhaal geschreven over haar Oekraïense grootmoeder Aleksandra, die geboren is in Loegansk en leefde onder de vreselijke terreur van de Sovjet-Unie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is ze als achttienjarige door het naziregime tewerk- gesteld in Duitsland en van daaruit in Nederland terecht gekomen.

Het boek gaat ook over de ouders van Aleksandra, haar zussen, neven en nichten die op diverse plekken in Oekraïne wonen en soms compleet tegenover elkaar kwamen te staan door de politieke situatie.

 

Door vele gesprekken met deze familieleden en jarenlang onderzoek heeft Weeda de bijna honderdjarige geschiedenis van haar familie verteld tegen de achtergrond van strijd, terreur en vervolging. Maar het is eveneens een magische reis door de geschiedenis van een land.

Een land waarvan een personage zegt: We wonen op een grillig en humeurig stuk land, maar het is in ieder geval ons land. Al onze verhalen liggen hier begraven en alle verhalen komen hier uiteindelijk thuis, op deze velden. Dit stuk grond is niet uit ons te krijgen, het zit in ons bloed.

 

Het verhaal gaat echter over veel meer dan oorlog en geweld. Het gaat ook over kracht, liefde, trots en zorg voor elkaar. Als de zussen van Alexandra haar opzoeken in Nederland wordt er ook veel gelachen, gedronken en gegeten.

De schrijfster voert naast de nog levende familieleden ook de doden op, door ze in magische situaties tot spreken te brengen in het Paleis van de verloren Don Kozak.

 

Dit alles levert een zeer boeiend verhaal op, dat wel om aandachtige lezers vraagt vanwege de wisselende vertelperspectieven. Het opvoeren van tal van symbolen geeft een grote gelaagdheid aan dit zeer rijke boek, dat inmiddels diverse prijzen heeft gewonnen en in meerdere talen is uitgekomen.

Het is ook een actueel boek over een land dat deel uitmaakt van onze Europese geschiedenis en ons uitgebreide gespreksstof oplevert

 

Datum: Vrijdag 14 maart ( 10.30 – 16.00 uur)

Kosten: 22 euro

Begeleiding: Wil van der Heijden en Kees Weel