De gezangen van Hildegard van Bingen

Hildegard van Bingen leefde van 1098 tot 1179 in het Rijnland, was benedictines en abdis van een klooster. Ze componeerde muziek en schreef omvangrijke boeken over de visioenen die zij zag. Het zijn vooral haar gezangen die aanspreken en die een goede basis vormen om met Hildegard kennis te maken of om juist tot een verdere verdieping te komen van wat zij ons te bieden heeft.

 

Al luisterend naar haar muziek proberen we de prachtige liedteksten, die ook van haar hand zijn, tot ons te laten doordringen. Wat roept haar op muziek gezette poëzie bij ons op? Het is een spannende onderneming om de beelden en woorden van haar visioenen daarbij te betrekken en te ervaren wat deze bijzondere vrouw eigenlijk bezielde en hoe zij in haar diepste wezen ook zelf steeds bleef cirkelen om de geheimen Gods.

 

We kiezen juist gezangen die wat betreft hun thematiek en in combinatie met haar visioenen en geschriften aan betekenis winnen. Er zijn diverse thema’s te ontwaren: de schepping, de eeuwigheid, de voor Hildegard speciale viriditas (groene groeikracht) in combinatie met Maria, de incarnatie en de heilige Drie-eenheid.

 

Hildegard schreef ook gezangen ter gelegenheid van de inwijding van kerken in de wijde omgeving. Deze gelegenheidsgezangen zijn er echter niet minder om en zeggen veel over haar persoonlijk leven en haar vrouw-zijn in die tijd.

 

Tenslotte zullen we ook naar een gedeelte van het speciale zangspel van Hildegard luisteren, dat de naam Ordo Virtutum (rei der deugden) draagt. Dit zangspel werd destijds op het voorplein van haar klooster opgevoerd. De ongelukkige ziel is soms het spoor bijster, krijgt allerlei tegenslagen te verduren, maar bereikt toch op wonderbaarlijke manier haar bestemming.

 

Dagen             Drie dinsdagen (14.00–16.30 uur)
Data                23 sep – 14 okt – 28 okt
Kosten            30 euro
Begeleiding    Tony Lindijer en Joanne Kruijswijk Jansen